اصول اخلاقی

1- مسؤلیت مطالب مندرج در مقاله بر عهده نویسنده یا نویسندگان مقاله است.

۲– مقالاتی که برای چاپ در این مجله ارسال می گردد نباید قبلا در جایی (داخل یا خارج کشور) چاپ شده باشد. همچنین نباید به طور همزمان برای چاپ به مجلات دیگر ارائه شده باشد.

۳– حذف و یا اضافه کردن و یا تغییر ترتیب نویسندگان و همچنین تغییر نویسنده مسؤل مجاز نیست.

۴- نویسنده(گان) متعهد می‌شوند که کل یا بخشی از مقاله بدون ذکر منبع از نوشتار دیگری اخذ نشده و در صورت احراز هرگونه ادعایی مسئولیت پاسخگویی بر عهده ایشان خواهد بود.

۵- مجله در قبول، رد، حک و اصلاح مقالات آزاد است.

۶- نویسنده و افراد فعال در نشریه (سردبیر مجله، اعضای هیئت تحریریه، مدیرداخلی ویراستار و ناشر) باید قوانین و منشور اخلاقی نشریه را قبول کرده و در آن به توافق رسیده باشند. منشور اخلاقی درCOPE ، راهنمای نویسندگان و عوامل فعال در نشریات است.

 

وظایف داوران

داوران در بررسی مقالات، باید نکات ذیل را درنظر داشته باشند:

·        بررسی کیفی، محتوایی و علمی مقالات به­ منظور بهبود، ارتقای کیفی و محتوایی مقالات.

·        اطلاع رسانی به سردبیر نشریه مبنی بر پذیرفتن یا نپذیرفتن داوری (به لحاظ مرتبط نبودن حوزه موضوعی مقاله با تخصص داور) و معرفی داور جایگزین در صورت پذیرفتن داوری.

·        ضرورت در نپذیرفتن مقالاتی که منافع اشخاص، موسسات و شرکت های خاص به وسیله آن حاصل و یا روابط شخصی در آن مشاهده می شود و همچنین مقالاتی که در انجام، تجزیه و تحلیل یا نوشتن آن مشارکت داشته است.

·        داوری مقالات باید بر اساس مستندات علمی و استدلال کافی انجام شده و از اعمال نظر سلیقه ای، شخصی، صنفی، نژادی، مذهبی و غیره در داوری مقالات خودداری شود.

·        ارزیابی دقیق مقاله و اعلام نقاط قوت و ضعف مقاله به صورتی سازنده، صریح و آموزشی.

·        مسئولیت پذیری، پاسخگویی، وقت شناسی، علاقه­ مندی و پایبندی به اخلاق حرفه­ ای و رعایت حقوق دیگران.

·        عدم اصلاح و بازنویسی مقاله بر اساس سلیقه شخصی.

·        حصول اطمینان از ارجاع­دهی کامل مقاله به کلیه تحقیقات، موضوعات و نقل قول هایی که در مقاله استفاده شده است و همچنین یادآوری موارد ارجاع نشده در تحقیقات چاپ شده مرتبط.

·        احتراز از بازگویی اطلاعات و جزئیات موجود در مقالات برای دیگران.

·        داور حق ندارد قبل از انتشار مقاله، از داده ها یا مفاهیم جدید آن به نفع یا علیه پژوهش های خود یا دیگران یا برای انتقاد یا بی اعتبارسازی نویسندگان استفاده کند. همچنین پس از انتشار مقاله، داور حق انتشار جزئیات رافراتر از آنچه توسط مجله چاپ شده است، ندارد.

·        داور حق ندارد به جز با مجوز سردبیر مجله، داوری یک مقاله رابه فرد دیگری از جمله همکاران هیات علمی یا دانشجویان تحصیلات تکمیلی خود بسپارد. نام هر کسی که در داوری مقاله کمک نموده باید در گزارش داوری به سردبیر ذکر و در مدارک مجله ثبت شود.

·        داور اجازه تماس مستقیم با نویسندگان در رابطه با مقالات در حال داوری را ندارد. هرگونه تماس با نویسندگان مقالات فقط از طریق دفتر مجله انجام خواهد گرفت

·        تلاش برای ارائه گزارش رفتارغیراخلاقی انتشاراتی و پژوهشی و ارسال مستندات مربوطه به سردبیر نشریه.

 

سرقت علمی

براساس تعریف کمیته بین المللی اخلاق انتشار(COPE) ، سرقت علمی به استفاده غیرعمدی یا  دانسته یا بی ملاحظه از کلمه ها، ایده ها، عبارت ها، ادعاها یا استنادهای دیگران بدون قدردانی و توضیح و استناد مناسب به اثر، صاحب اثر یا سخنران ایده گفته می شود. ازاین رو انتظار می رود که نویسندگان آثار علمی در اثر خود استفاده از آثار دیگران را با دقت ثبت کنند و این استفاده را به نحو متناسب به آگاهی مخاطبان برسانند تا علاوه بر حفظ صداقت، از اتهام فریبکاری، سهل انگاری وسرقت علمی مصون بمانند.

موارد زیر مصداق سرقت علمی به شمار می آیند:

1. ثبت مقاله دیگری به نام خود،

2. درج نام نویسندگان و پژوهشگرانی که در مقاله نقشی ندارند،

3. کپی برداری یا تکرار بخش های قابل توجهی از مقاله دیگری، (حتی اگر مقاله کپی شده و بدون ارجاع مربوط به یکی از نویسندگان مقاله جدید باشد)،

4. طرح نتیجه های حاصل از پژوهش های دیگران به نام خود،

5. چاپ تکراری یک مقاله از سوی یک نویسنده در چند نشریه،

6. بیان نتیجه های نادرست و خلاف یافته‌های علمی یا تحریف نتیجه های حاصل از پژوهش،

7. استفاده از داده‌های نامعتبر یا دست کاری در داده‌های پژوهش.

 

برخورد با سرقت علمی

موارد سرقت علمی توسط مسئولان نشریه بررسی می شود. به علاوه برای حراست از اعتبار و زحمات دیگر پژوهشگران، بدون هیچ تساهل و چشم پوشی با توجه به میزان سرقت علمی به شرح ذیل برخورد قانونی می شود:

1. مقاله رد خواهد شد و در صورت چاپ از روی وب سایت ها برداشته خواهد شد.

2. طی یک نامه رسمی پرونده سرقت علمی با سایر دانشگاهها و نشریه های داخلی و خارجی مرتبط به اشتراک گذاشته خواهد شد.

3. مراتب طی یک نامه رسمی به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) دانشگاه ها، مؤسسه ها، نشریه ها و هر محلی که نویسندگان از امتیاز چاپ این مقاله استفاده کرده اند، اطلاع داده خواهد شد.

 

کپی رایت

زمانی که مقاله در نشریه پذیرفته شد از نویسندگان خواسته می شود تا فرم توافق نامه انتشار نشریه را پر نموده و به سردبیر ارسال نمایند. فایل متنی این توافق نامه که شامل حق نسخه برداری و کپی رایت مقاله می باشد. قبول شرایط این نامه به انتشار مناسب و وسیع اطلاعات کمک می کند.